O casatorie poate dura o viata sau se poate dispersa in mai putin de 5 ani. Mai ales daca nu sunt copii, partenerii nu au nicio legatura stabila, permanenta, si casatoria poate oricand sa fie desfacuta, fara prea multa bataie de cap.In jurul varstei de 30 de ani se produc schimbar care pot afecta relatia de cuplu, subrezind-o.
Un sondaj din 2001, efectuat de Centrul Pentru Controlul Si Prevenirea Bolilor a constatat că 20 % din divorturi se produc dupa 5 ani, mai ales daca este vorba de o prima casatorie. In cazul unei casatorii secundare, lucrurile stau diferit, factorii implicati fiind foarte diferiti si speciali.
Din pacate sau din fericire-depinde cum priviti lucrurile-exista 5 semne clare ca sunteti implicati intr-o casatorie care s-ar putea sa nu dureze.
Primul semn apare inca dinainte de casatorie. In goana dupa meniuri, flori, locatii, rochia perfecta, cele mai stilate accesorii etc, cei doi parteneri uita unul de altul si se pierd in hatisul pregatirilor. Este ca si cand casatoria ar fi punctul final, si nu inceputul minunatei calatorii din viata lor.
Daca unul dintre parteneri resimte dorinta de a evada undeva, de unul singur, este dovada cea mai clara ca respectivul mariaj nu este in ordine. Fie cei doi s-au casatorit de tineri si nu au avut timp sa exploreze viata, fie a trecut atat de mult timp si, dintr-un motiv sau altul, cei doi dau semne de plictiseala. Este un al doilea semn evident si deloc de neglijat.
Cel de-al treilea semn apare tot inainte de casatorie si ar trebuie sa fie si cel mai evident dintre toate, sa ii determine pe cei doi sa isi reevalueze realtia de cuplu, inainte de a o oficializa. Cateodata, se intampla ca mirii sa mearga la altar, desi erau cateva semne care aratau ca relatia lor nu trebuie sa devina serioasa. Cu toate indoielile, cei doi s-au incapatanat sa continue sa se joace de-a nunta, imaginandu-si ca, daca vor trece prin toata acea ceremonie in fata familiilor lor si a prietenilor, lucrurile se vor rezolva de la sine, ca prin farmec. Este o greseala capitala sa te casatoresti in virtutea inertiei. Cel mai bine e sa pui punct sau sa vezi daca exista vreo sansa de a reaseza relatia, asa cum ti-o doresti.
Lipsa modelelor este, de asemenea, un alt semn, al patrulea pe lista noastra, ca o relatia nu va dura. Cand un cuplu de tineri se casatoreste si tot ce stiu ei despre casatorie este din filme si din auzite, sansele ca ei sa ramana pe viata impreuna sunt minime, dar, ce e drept, nu imposibile. In relatia lor va fi nevoie de efort constant, de stradanie, din partea ambilor soti, indiferent daca au sau nu exemple pozitive in familiile lor. Copiii invata cel mai mult de la parintii lor. Daca unul dintre parteneri vine dintr-o familie cu probleme, e de asteptat ca nu va fi pregatit pentru un aranjament serios, pe viata, asa cum este cel ce provine dintr-o familie stabila, biparentala, traditionala. Fara modele puternice, acest tip de cuplu va ajunge, inevitabil, la divort.
Un al cincilea semn este prezenta orgoliului la unul sau chiar la ambii parteneri. Este ceva daunator, toxic, pentru o relatie care se vrea pe veci. Ca sa fie bine in cuplu, cei doi nu trebuie sa se lupte care sa fie mai tare, ci trebuie sa invete ca imperfectiunea exista, ca toleranta este cheia. Trebuie sa accepti sa ai in casa obiecte care nu iti plac, dar care il reprezinta sau ii fac placere partenerului tau, ca socrii tai, indiferent daca iti plac sau nu, sunt parintii ei/lui, ca TV-ul trebuie impartit si multe altele. Cand alegi viata in doi, trebuie sa fii gata sa iti accepti partenerul cu bune si cu rele si sa nu vrei sa il transformi mereu dupa placul tau.
Din pacate, cele mai multe cupluri fug la tribunal, la primul lucru care nu le convine, in loc sa apeleze la specialist, sa faca terapie si sa incerce sa gaseasca solutii. Abia dupa ce acestea toate vor fi fost incercate, ar putea spune: ,,Asta a fost…Nu a mers’’.
foto: pinterest