5 LUCRURI DE FACUT CA PARINTE AL UNUI COPIL HARTUIT

Traim intr-o lume nebuna, agresiva, in care fiecare trebuie sa arate ca este cel mai cel, ca este cel mai important si asa mai departe. Din pacate, aceasta atitudine incepe sa fie copiata si de catre copii, inca de la cele mai mici varste. Multi parinti au avut deja nefericirea de a-si vedea copiii agresati de catre adulti sau chiar de catre alti copii, colegi de scoala sau din grupul de joaca.

Ce e de facut in asemenea cazuri? Ce trebuie sa faci daca esti parintele unui copil hartuit? La primul instinct, multor parinti le vine sa isi faca singuri dreptate, insa aceasta nu este deloc o idee buna, din cateva motive: nu e corect sa porti o disputa de la adult la copil, apoi daca ai o atitudine mai agresiva nu faci altceva decat sa devii chiar tu un agresor, plus ca nu este deloc frumos sa faci scandal si sa ii oferi propriului copil un exemplu negativ.

De aceea, primul lucru pe care trebuie sa il faci, daca descoperi ca al tau copil a fost hartuit de un altul, este sa nu ii contactezi direct parintii. Nu faci decat sa inrautatesti situatia, pentru ca, se stie, fiecare tine cu al sau si se poate ajunge la conflicte serioase si regretabile intre parinti. Mai mult de atat, unii adulti sunt ei insisi un model de violenta si s-ar putea ca discutia, voita amiabila, sa se transforme intr-o lupta verbala sau chiar fizica. Iar din asa ceva nu ar pierde decat copilul vostru, o data in plus.

Un al doilea lucru esential este sa va imbarbatati copilul. Daca il mai certati si voi dupa ce a fost hartuit de unul cu mai mult tupeu decat el, nu veti face nimic bun. Ii veti adanci dezamagirea si depresia si aceasta poate avea efecte negative pe viitor sau chiar imediat. Copilul trebuie sa simta ca esti sustinut, ca va are alaturi si ca nu se lupta singur cu rautatile lumii.

Luati legatura cu scoala, cu profesorii, cu directorii si cu consilierii scolari. Este cea mai buna abordare, sa tratati problema institutional, mai ales daca s-a intamplat in scoala. Notati toate interactiunile pe care copilul vostru le are cu hartuitorul. Nu minimalizati nici voi toate micile intamplari care au efect negativ asupra copilului vostru. O asemenea ,,lista’’ il va ajuta pe consilierul scolar sa ia masurile necesare, iar pe profesori ii va sustine cu dovezi in discutiile cu parintii acelui copil.

Daca asemenea intamplari neplacute se intampla, nu trebuie sa evitati sa discutati totul cu copilul vostru. Discutati in detaliu cu el si explicati-i. Asa el va intelege totul mai bine, va invata cum sa se pozitioneze fata de toate persoanele care adora sa ii supere pe altii sau sa isi bata joc de semenii lor. Accepati-i intrebarile, dati-i raspunsuri pe masura puterii lui de intelegere. Cel mai important, nu-i cultivati copilului o atitudine agresiva, razbunatoare. El trebuie sa invete cum sa se descurce cu asemenea oameni, fara a avea o atitudine similara.

Ca sa ii insuflati copilului si mai multa sustinere, cooptati-i pe prietenii sai. Organizati intalniri, petreceri, vizionari de filme la cinema sau acasa etc. Copilul va vedea ca nu toti cei de varsta lui sunt agresivi, va vedea ca are prieteni care il plac, care se poarta frumos cu el, care ii doresc prezenta la locul de joaca sau la activitatile comune.

foto: pinterest

S-ar putea să-ți placă și...