9 MITURI DESPRE PAR, DE CARE AR TREBUI SA UITATI!

Ingrijirea parului este o treaba complicata, mai ales daca iti doresti o podoaba capilara sanatoasa si frumoasa. Despre acest subiect s-au scris si s-au spus multe. Exista o serie de mituri despre par, unele adevarate, altele exagerate, de care ar trebui sa uitati. A crede in unele dintre ele este ca si cum ati alege sa va tratati singure, in loc sa mergeti la medic, care sa va dea sfaturi avizate.

Un prim mit legat de par este acela conform caruia perierea timp indelungat favorizeaza cresterea parului. Este pe jumatate adevarat! Cu ocazia efectuarii acestui ritual, uleiurile naturale sunt distribuite uniform, dar, daca exagerati, s-ar putea sa va raniti pielea capului. De asemenea, o periere excesiva poate provoca si ruperea firelor de par, mai ales daca aveti un par dificil, subtire, sau care se incurca usor.

Aparitia matretii este considerata o urmare neplacuta a pielii uscate? Nu! Dimpotriva! Daca veti considera ca spalandu-va mai des rezolvati aceasta problema, va inselati. Cel mai bine este sa apelati la sfatul unui medic, care sa va recomande un sampon medicinal.

Uscarea naturala este cea mai indicata? Din nou, gresit! Expunerea la umezeala a parului pentru cca o ora, cat ii ia sa se usuce in mod natural, slabeste calitatea proteinelor din par, facandu-l mai vulnerabil si mai putin rezistent. De aceea, folosirea uscatorului de par este o solutie mult mai buna. Nu folositi insa o temperatura ridicata. Setati la inceput o temperatura ridicata, pentru cca 2 minute, dupa care folositi una scazuta, ca sa evitati aparitia altor probleme.

Tunderea varfurilor la 6 saptamani ajuta la cresterea parului. Este eronat! Cresterea se intampla la nivelul scalpului, nu al varfurilor, asa ca taiarea varfurilor nu are nicio importanta. Are insa un alt efect benefic, anume evitarea ruperii varfurilor si incurcarea sa.

Se spune ca stresul duce la albirea parului. Scaderea nivelului de melanina duce la acest fenomen, iar aceasta se intampla odata cu varsta. Se poate intampla ca, pe fondul stresului sa se reduca aceasta cantitate de melanina, prin urmare adevarul este undeva la mijloc.

Purtarea parului prins prea sus duce la caderea parului este un mit adevarat. Daca il tineti prea mult timp impletit sau daca obisnuiti sa purtati codite ,,de cal’’ ridicate prea mult, se produce o tensiune la nivelul firelor de par, care vor ceda si vor cadea, cu timpul.

De asemenea, se spune ca daca va clatiti parul cu apa rece, porii se vor inchide. Multi stilisti au cazut si ei prada acestui mit, care nu este deloc adevarat. Parul nu contine celule vii, prin urmare, nu poate reactiona la cald sau la rece. E adevarat, insa, ca fiecare tip de par este avantajat de o anumita temperatura a apei, dar aceasta este o trasatura personala, neputand generaliza.

Este important sa va schimbati samponul. Acesta este un mit adevarat. Fiecare sampon are o compozitie anume si, in functie de aceasta, parul vostru va reactiona mai bine sau nu. Samponul nu trebuie ales numai in functie de miros, marca sau culoare, ci in functie de nevoile parului. De exemplu, un par proaspat vopsit sau decolorat are nevoie de un sampon care sa aiba o formula emolienta.

Spalatul des este solutia pentru un par cat mai sanatos! Parul va fi mai curat, dar nu neaparat mai sanatos. Exact ca si in cazul pielii, spalatul exagerat poate cauza neplaceri. Cel mai bine este sa il spalati de doua ori pe saptamana.

 

sursa foto:pinterest

S-ar putea să-ți placă și...