PARENTING

PRIMUL REVELION FARA A AVEA COPILUL ACASA

Mamicile sunt invatate sa fie mai mereu cu copiii lor. Dorm alaturi de ei mananca impreuna , fac baie cu fetitele, isi petrec timpul liber cu odraslele lor! Asta…pana cand acestia cresc si vor sa isi petreaca timpul cu adolescenti de seama lor. Inclusiv Sarbatorile!

Ce te faci?! Sigur ca te incearca un sentiment nou, nu prea placut, chiar usor deprimant. Ce e de facut? Cum ar trebui sa te comporti? Sau ce e in regula sa simti si ce nu?

In primul rand, e usor sa te simti putin trista. Orice desprindere de copil e grea. Un asemenea pas se face cu cateva lacrimi, macar in coltul ochiului. Realizezi ca a crescut, ca e ,,mare’’, dar nu poti accepta sufleteste ca nu mai are nevoie de tine, ca nu ii mai esti suficienta. in opinia ta, nu ca ar fi si adevarat!

E firesc de la o varsta, asa ca trebuie sa accepti, oricat de greu ti-ar veni. In fond, ai facut si tu la fel, la aceeasi varsta, asa ca roata se intoarce si trebuie sa faci  ce au facut parintii tai: sa il lasi  sa faca Revelionul cu alti copii. Sau daca parintii tai nu te-au lasat, nu repeta si tu greseala! Fii o mama ,,shmeck”(,,smechera”)!

In al doilea rand, accepta faptul ca a crescut, ca e adolescent si nu ii mai place sa stea mereu cu tine. Psihologic vorbind, adolecentii si tinerii simt nevoia sa stea cu cei de varsta lor, nu cu parintii sau bunicii. Nu te simti parasita, pentru ca nu e cazul! Este doar o etapa in viata ta si a copilului tau si fii convinsa ca vor urma multe altele, firesti, naturale, pentru ca acesta este cursul obisnuit al vietii. Adu-ti aminte de prima zi in care l-ai lasat la gradinita, poate plangand, ori tu, ori el, de prima luna de scoala, de prima data cand l-ai lasat sa se duca singurel la scoala, apoi in oras si tot asa…

In al treilea rand, daca nu sta cu tine nu inseamna ca nu te mai iubeste. Sau nici ca nu mai are nevoie de tine. Pur si simplu, inseamna ca a crescut si ca trebuie sa incerce de acum inainte sa isi creeze cercuri de prieteni, evenimente personale, in care sa nu te includa neaparat.

Ce trebuie sa faci? Sa petreci un Revelion linistit, asa cum doresti tu, si sa te bucuri ca puiul tau e mare si e pe cale sa devina un om in toata firea.

In concluzie, invata sa fii mama de copil mare!

S-ar putea să-ți placă și...