Chiar daca este libera legal de putin timp, ziua de Rusalii este o straveche sarbatoare romaneasca, asociata cu ielele, adica acele zane mai putin blande, care te pedepsesc si iti iau graiul si chiar zilele daca le superi.
Ele danseaza noaptea, pe campuri, pustiind totul in jurul lor, atingerea lor fiind malefica. Niciun om nu trebuie sa se apropie de acele locuri pe unde au umblat si jucat ele, pentru ca vor fi pedepsiti. Oamenii trebuie sa evite locurile izolate, cum ar fi marginile de campuri, de paduri, viile sau fantanile de la marginea satelor.
In aceasta zi, femeiele se uda, pentru a ramane frumoase si sanatoase tot anul. Este asa-numita traditie a ,,udatului nevestelor’’, practicata in mai toate regiunile tarii noastre.
Ca sa nu le suparati pe iele, nu trebuie sa lucrati de ziua lor si nici sa va certati, altfel Rusaliile va imbolnavesc si va iau graiul. Ele sunt pretentioase si doresc ca toti oamenii sa le cinsteasca si sa le sarbatoreasca asa cum se cuvine.
Chiar daca ierburile sunt din abundenta in acest inceput de vara, timp de 9 saptamani nu se vor mai culege ierburi de leac, pentru ca sunt spurcate de iele si nu au putere tamaduitoare, ci, dimpotriva.
Ca sa va aparati de iele, purtati in buzunar cateva frunze sau flori de tei, nuc, leustean, usturoi sau pelin, dupa ce au fost mai intai duse la biserica, pentru a fi sfintite. Cu aceleasi plante se mai impodobesc casele si icoanele, pentru ca ielele sa fie tinute departe de gospodariile si animalele lor.
In Sambata Rusaliilor se tine una dintre cele mai importante momente din cultul mortilor din cultura populara a romanilor. Se spune ca sufletele celor adormiti umbla slobode timp de 50 de zile, de la Joia Mare, si ele trebuie induplecate sa se intoarca in locurile de veci. De aceea, femeile pregatesc pomeni impresionante, cu bucate alese, pentru linistirea sufletelor celor plecati pe lumea cealalta. In acesta zi se impart strachini de lut, canute si cofere de lut, umplute cu vin sau lapte, decorate cu cirese si flori, printre care si florile de tei sau frunzele de leustean. Dupa pomenirea de la biserica, oamenii impart nevoiasilor bucatele pregatite si sfintite.
Se crede ca, daca timpul este frumos de Rusalii, asa va fi tot anul.
foto:pinterest