Casatoria este un moment deosebit in viata unui cuplu. Nu este singurul, dar este primul. Oferirea inelului de logodna, cu toate ritualurile aferente, nunta, venirea apoi a copiilor sunt evenimente legate de viata a doi tineri care aleg sa isi uneasca destinele.
Dar totul incepe cu acel minunat moment al cererii in casatorie, in care tanarul, emotionat, ii ofera iubitei sale un simbol al iubirii, inelul. Acesta este privit diferit, in functie de zona geografica. Exista traditii fascinante legate de inelul de logodna din intreaga lume. Mirii imbratiseaza aceste obiceiuri in drumul lor spre altar, care transforma casatoria in clipe unice, speciale, conform insa obiceiurilor stramosilor lor.
De exemplu, felul cum este purtat difera de la o tara la alta. Daca la romani sau in Anglia, Franta sau Canada acesta se poarta pe inelarul mainii stangi, in Rusia, Germania, Norvegia sau India se poarta la mana dreapta.
In Chile, ambii miri poarta inele de logodna, pe inelarul mainii drepte, pentru ca, dupa casatorie, sa le mute la stanga.
In Argentina, schimbul de inele are loc numai la logodna, nu si la nunta.
In cultura hindusa, femeile poarta inele pentru degetele mari de la picioare, in loc de maini, iar indigenii din America de Nord opteaza pentru inele decorate cu pietre semipretioase sau materiale naturale, cum ar fi coralul turcoaz sau rosu.
Frantuzoaicele nu sunt mari iubitoare de diamante extravagante, de dimensiuni impresionante. Ele prefera pietrele micute, modeste, din gama celor semipretioase.
Nordicii, precum suedezii, fac schimb de inele simple, din aur sau argint, fara pietre.
Irlandezii sunt fideli culturii si traditiilor lor si ofera inele de tipul Claddagh, adica niste inele care au in centru o inima tinuta de doua maini, cu o coronita deasupra. Mai mult, inelul se poarta la mana stanga, cu coroana catre persoana care il poarta. Dupa casatorie, se intoarce cu coronita catre exterior.
Cultura chineza nu presupune schimbul de inele. Aceasta este o traditie pe care au imprumutat-o si ei din strainatate, dar obiceiul lor cere un schimb de bani sau bunuri cu ocazia logodnei.
Luptatorii Samburu din nordul Kenyei poarta la gat o salba cu ornamente de o anumita culoare, care simbolizeaza logodna.
Dupa cum observati, in ziua de astazi traditiile s-au amestecat, asa incat multe obiceiuri straine sunt practicate si la noi.