CASA & GRADINA LIFESTYLE

TRADITII BIZARE DE CRACIUN DIN INTREAGA LUME

Craciunul este o sarbatoare larg raspandita in intreaga lume si, cu toata aceasta notorietate, in fiecare tara exista anumite traditii, dintre care unele mai neobisnuite sau chiar bizare.

In Africa de Sud delicatesa locala nu este pentru persoane cu stomacul sensibil, mai ales daca nu esti crescut acolo. Traditia culinara este reprezentata de omizi prajite bine. Nu prea delicios, nu-i asa?

S-ar parea ca ziua de Craciun nu este prea asteptata de copiii din Austria, asa cum este la noi. Se tem mai ales cei care nu prea au fost cuminti. Daca la noi Mosul doar le aduce nuielusa, lasand la latitudinea parintilor ce sa faca apoi cu ea, in aceasta tara vestica exista Krampus, un monstrulet care ii bate cu nuielusa pe cei mai neastamparati.

In Catalonia exista un personaj scarbos, inserat in scenetele lor. Este vorba despre Caganer, un personaj ce este infatisat in momentele sale mai personale, adica la toaleta. Exista chiar si un fel de scaunel folosit de acesta, care este batut cu bete in Ajun, in timp ce arde in mijlocul focului. Ce-o fi cu acest personaj, nu stim, dar e tare bizar.

In Norvegia toate maturile sunt ascunse in Ajun, de frica vrajitoarelor, care le-ar putea fura. Prin urmare, nu maturi, nu curatenie de Ajun. Toata treaba trebuie facuta pana atunci.

Reclamele pot fi foarte puternice. Gratie unei reclame din 1974, multi japonezi mananca la celebrul restaurant american, KFC, in Ajun. De ce? Nu se stie, insa a devenit deja o traditie.

In Venezuela, oamenii merg in grup la mesa de Craciun, dar pe role. Este o traditie ce apartine mai mult locuitorilor din Caracas.

In Groenlanda traditiile bizare tin de mancare. Exista o reteta speciala pentru Craciun, ,,Mattak’’, anume piele cruda de balena unsa cu untura si consumata ca atare. La frigul de acolo, ii credem!

In Germania exista o traditie oarecum ciudata, dar mai putin invaziva. In pomul de craciun se ascunde un castravecior murat si copilul car eil gaseste primul, va primi un mic dar. Cine vrea un cadou in plus, poate imprumuta traditia!

In Noua Zeelanda, in locul impodobirii unui conifer, se prefera impodobirea unui arbust local, pohutukawa. Acesta face niste flori rosii si mari, asa ca localnicilor le va fi usor sa mai adauge cateva ornamente, natura facand ai toata treaba.

In Cehia, tinerele nemaritate stau in fata unei usi si arunca peste umar un pantof. Daca acesta va fi in directia usii casei, catre exterior, se vor marita in acel an.

In Estonia, de Craciun, familia merge impreuna la sauna. Simplu si placut. Banuim ca dupa, mananca ceva, dar gospodinele se bucura si ele mai intai de relaxare.

In Marea Britanie, traditia cere ca toti membrii familiei sa amestece, pe rand, in budinca de Craciun, pana sa se coaca, si sa isi puna o dorinta.

In Italia, copiii il asteapta cu mare bucurie pe Befana, mai mult decat pe Mos Craciun. Acesta este un spiridus bun, care le aduce dulciuri si jucarii pe 5 ianuarie.

In Guatemala, toate gospodariile se matura de Craciun, apoi fiecare cartier face o gramada mare de gunoi, in varful careia trebuie sa stea un dracusor, si ii dau foc.

Traditiile bizare nu se opresc aici. Stiti proverbul acela romanesc: ,,Cate bordeie, atatea obiceiuri!’’!

S-ar putea să-ți placă și...