CASA & GRADINA LIFESTYLE

7 TRADITII DE MARTISOR

Maine este o zi speciala, in care anotimpul primavara, al renasterii si al naturii vii, se intoarce la noi. Este un motiv de bucurie, dar si unul in care traditiile isi spun cuvantul. Pentru cele mai superstitioase dintre femei, este important sa stie ce se face sau nu intr-o asemenea zi, ce ar trebui sa faca pentru a le merge mai bine si asa mai departe.

Din cultura populara, iata sapte traditii pentru prima zi de primavara calendaristica:

  • La prima ora a diminetii, spalati-va pe fata cu apa rece. Traditia cerea apa rece de izvor sau zapada topita, dar, daca nu se poate, limitati-va la apa rece de la robinet. Se spune ca astfel vei fi mai harnica si ca vei avea mai mult spor la treaba, bolile si necazurile ocolindu-te.
  • Ofera un martisor celor dragi! Nu este doar o expresie! Daca oferi si altora, pe care nu ii indragesti cu adevarat, vei avea parte de ghinion in dragoste! Martisorul este un simbol al renasterii prieteniei, al reinnodarii vechilor relatii, asa ca trebuie sa fiti atente cui oferiti acest simbol important. Oferit unei persoane cu care nu aveti o legatura prea buna, nu faceti decat sa minimalizati rolul sau si sa atrageti asupra voastra ghinionul.
  • Primiti martisoarele pe care altii vi le ofera! Purtati-le in toate cele noua zile care vor urma. Nu se arunca martisoarele si nu se desprind din piept sau nu se dau jos de la mana, ca sa nu fiti atinse de boli si paguba.

7 TRADITII DE MARTISOR_2

  • Alegeti-va o zi dintre cele noua de la inceput de martie, numite ,,babe’’. Se spune din popor ca, asa cum va este sufletul, asa va fi si vremea in ziua respectiva. Sau invers! Ideea este ca natura va ,,simte’’, asa ca nu incercati sa o pacaliti, schimband ziua.
  • Ca sa ai un an bun, bea un pahar de vin rosu si consuma produse traditionale: branza, lapte, miere. Populatia tarii noastre se ocupa preponderent cu cresterea oilor si a albinelor, iar prezenta acestor alimente in meniul de 1 martie era un semn de prosperitate.
  • In acesta zi nu e bine sa te certi cu nimeni. A incepe noul an (agrar) certata, iti fi de rau augur. Evita discutiile contradictorii, mai bine, ca sa nu traiesti cu senzatia ca din aceasta cauza nu iti merge bine! Chiar daca altii cauta cearta, ignora-i, evita-i, orice, macar in aceasta zi.
  • Poarta ceva rosu! Se spune ca daca porti o bluza, o esarfa sau orice alta haina de culoare rosie, dusmanii isi vor feri privirea si vei scapa de deochi si de blesteme. Rosul aduce noroc in dragoste si fericire in viata de cuplu.

foto: pinterest

S-ar putea să-ți placă și...