Amenajarea camerei bebelusului este o sarcina foarte importanta pentru viitorii parinti. Trebuie avut in vedere faptul ca nu este o camera oarecare, in care va dormi pur si simplu copilul nou-nascut, ci este, odata cu nasterea acestuia, centrul intregii case. Aici isi va petrece cea mai mare parte a timpului, asa ca trebuie sa fie pe placul unui copil mic, atent la tot ceea ce il inconjoara, odata cu cresterea sa, dar sa fie in acelasi timp si functionala.
Chiar daca pare o treaba grea, nu e asa, cu conditia ca parintii sa cunoasca 5 secrete pentru amenajarea optima a camerei bebelusului.
In primul rand, trebuie sa fie curata. Inainte de nasterea copilului, trebuie sa faceti curatenie generala si sa renovati complet camera in cauza. Daca este varuita cu cateva luni inainte, cu atat mai bine, pentru ca peretii au timp sa respire si sa iasa mirosul de var proaspat, care nu este bun pentru un nou-nascut. Folositi produse cat mai sanatoase, fara compusi care pot duce la alergii sau la imbolnaviri. Cereti sfatul unui specialist, daca nu va pricepeti! E cel mai bine!
De asemenea, este importanta alegerea culorilor. Cele mai indicate sunt cele pastelate, vii, calde, indiferent de genul copilului. Nu este obligatoriu sa folositi albastru, chiar daca este vorba de un baietel. In orice caz, alegeti culori cat mai atragatoare si vesele.
Camera trebuie sa fie pregatita pentru copil, asa ca mobila trebuie si ea sa fie adaptata nevoilor prezente si viitoare ale acestuia. Pregatiti o masa de infasat, de care veti avea atat de mult nevoie, dulapioare pentru haine, pentru produse specifice ingrijirii nou-nascutilor. Evitati depozitarea acestora in baie. Sunt mai igienic pastrate si va sunt la indemana. Nu evitati includerea unui pat, in care sa puteti dormi uneori noaptea cu copilul, daca va fi nevoie. O singura exceptie puteti sa faceti, prin includerea unui scaun-balansoar, in care sa stati in timp ce adormiti copilul sau cand il hraniti la piept. Mai tarziu, copilul va fi incantat sa se balaseze singur.
Asigurati cat mai multa lumina naturala! Ferestrele trebuie sa fie suficient de largi, incat sa asigure o iluminare optima in timpul zilei. Totusi, pentru a feri bebelusul de razele fierbinti din timpul verii, adaugati draperii care sa pastreze camera cat ma racoroasa. Grija mare, insa, la ingrijirea acestora. Draperiile pot acumula mult praf, o adevarata problema pentru sanatatea copilului de orice varsta. Ca sa evitati acest lucru, puteti monta rulouri exterioare.
Organizati un colt al jucariilor. Chiar daca in primele luni bebelusul nu va avea habar de ele, in timp, veti vedea ca le vor studia cu privirea, pentru ca, in jurul varstei de un an, sa inceapa sa se joace cu ele. Prezenta jucariilor este foarte importanta in dezvoltarea copilului mic. Aveti grija ca jucariile sa nu contina piese mici, usor detasabile si astfel periculoase. Cele de plus, chiar daca sunt mai moi, pot avea tot felul de detalii periculoase si ele. Alegerea jucariilor este poate una dintre cele mai dificile dintre sarcinile legate de amenajarea camerei bebelusului.
sursa foto: pinterest