luni , 23 octombrie 2017
CEA MAI IN VOGA LEGUMA A SEZONULUI DE TOAMNA

CEA MAI IN VOGA LEGUMA A SEZONULUI DE TOAMNA

 Daca strainii prefera legumele lor sofisticate, gen kale, quinoa si altele asemanatoare, romanii au la dispozitie legumele lor traditionale, precum ceapa, varza, morcovul, cartoful.

Insa si pe plan international se remarca o schimbare a trendului. Astfel, la Conferinta Internationala a Bloggerilor de la Seattle, s-a preconizat ca varza va lua locul sofisticatei surate, kale, si va fi urmatoarea leguma in trend a acestui sezon. Desigur ca iubitorii verzei vor fi de-a dreptul incantati! Si ceea ce este si mai interesant, este ca, pe langa mancarurile clasice, cunoscute de toate romancele, se pot gati si altele, de inspiratie asiatica sau de alta nationalitate, la fel de gustoase, cu care sa va incantati atat membrii familiei, cat si eventualii musafiri mai pretentiosi.

O leguma obisnuita devine ceva exceptional daca este gatita cu grija. Ingredientele nu trebuie sa fie neaparat exotice, decat daca reteta o cere. In rest, folositi ceea ce folosea mama sau bunica si veti obtine acel minunat gust romanesc.

Dar daca doriti sa iesiti putin din rutina, incercati cateva dintre retetele pe care vi le prezentam, mai jos, pe scurt.

1572279-black-pepper-cabbage-stir-fry-by-LilSnooFoto: LilSnoo

  • Varza picanta cu carne de vita

Este o mancare chinezeasca, foarte simpla, foarte usor de gatit si foarte usoara.

Ingrediente:

  • 2 lingurite de ulei de masline
  • 4 catei de usturoi, taiati marunt
  • ½ kg carne de vita
  • 1 varza mica, tocata fin
  • 1 ardei rosu, taiat fasii
  • 1 lingurita de amidon de porumb
  • 1/ cana de apa
  • 1 lingurita de piper negru

Cum se gateste?

Se calesc intr-o tigaie cateii de usturoi si fasiile de ardei rosu, apoi se adauga si carnea. Se lasa pana se rumeneste si aceasta. Urmeaza varza, piperul, sosul de soia, se amesteca bine totul, iar la sfarsit se arunca in ploaie amidonul de porumb si iar se amesteca bine. Se lasa la foc mic si se completeaza cu cana de apa, pentru a fierbe in liniste.

Daca doriti, fiebeti inainte carnea de vita si pastrati supa, pentru a o adauga peste ingrediente, in loc de cana de apa.

2180026-roasted-cabbageFoto: linda2d

  • Varza coapta

Este o mancare la fel de simpla, usor de realizat, fara a fi nevoie sa aveti ingrediente sofisticate sau fara sa va supuna la proceduri complicate.

Ingrediente:

  • 1 varza medie, taiata in patru
  • 4 lingurite de ulei de masline
  • Sare si piper
  • Boia dulce si iute
  • ½ lamaie

Cum se gateste?

Intr-o tava se aseaza folie de aluminiu, apoi cele patru sferturi de varza. Se tapeteaza partile exterioare ale bucatilor de varza cu cate o lingurita de masline, se adauga piperul, sarea si boiaua, in ploaie. Se da la cuptorul preincalzit, la 230˚ C pentru cca 30 de minute. La sfarsit, se stoarce lamaia. Mancarea aceasta este gata in 40 de minute. Este delicioasa si dietetica.

2467225-vietnamese-rice-noodle-salad-with-napa-cabbage-ar-magazineFoto: Allrecipes Magazine

  • Salata vietnameza cu taitei si varza

Asa cum ii arata numele, este o salata asiatica. Este un adevarat izvor de sanatate, daca ne uitam la urmatoarele ingrediente:

  • 5 catei de usturoi
  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 ardei iute, fara seminte, taiat rondele sau fasii
  • 3 lingurite de zahar alb
  • ¼ cana de suc de lamaie verde
  • 3 lingurite de sos de peste
  • 1 pachet de taitei (cca 200 g)
  • 2 morcovi taiati fasii
  • 1 castravete taiat cubulete
  • 4-5 frunze de menta
  • 4-5 frunze de varza
  • ¼ cana alune nesarate si neprajite

Cum se gateste?

Se amesteca usturoiul, arediul iute si patrunjelul. Se adauga sucul de limeta, zaharul, sosul de peste, sarea si piperul. Se lasa la odihna acest amestec.

Taiteii se pun la fiert intr-o oala cu apa si sare, timp de 2 minute. Se scurg si se dau la racit in apa rece. Se combina totul si se orneaza cu frunzele de menta.