vineri , 17 noiembrie 2017
Renovare intr-un apartament de patru camere

Renovare intr-un apartament de patru camere

Apartamentul din imagini a trecut printr-un profund proces de renovare, la finalul lucrarilor infatisarea lui fiind radical diferita fata de cea initiala.

Suprafata initiala utila era de 77,8 mp, la care trebuie adaugati cei 5,06 mp ai celor doua loji. In afara de acest spatiu, apartamentul mai poseda o terasa de 24 mp, precum si o boxa la subsolul blocului de 3,44 mp. Daca aceste ultime suprafete au ramas nemodificate in urma reamenajarii, nu acelasi lucru putem sa afirmam despre restul spatiului. Dimpotriva, acesta a trecut printr-o transformare spectaculoasa din toate punctele de vedere.

Mai intai de toate, trebuie sa specificam faptul ca cei 77,8 mp erau distribuiti dupa cum urmeaza: livingul avea cea mai mare suprafata (17,35 mp); cele trei dormitoare inregistrau, in ordinea numerotarii lor de planul initial, 8,83 mp, 11 mp si 9,74 mp; bucataria avea o suprafata considerabila pentru o astfel de incapere de 10,78 mp, in timp ce holul era de 13 mp. In fine, baia avea 4,08 mp, in timp ce WC-ul de serviciu doar 3 mp.

Asa cum am specificat deja, in ansamblul apartamentului se mai gaseau doua loje, una in zona primului dormitor, cu o suprafata de 2,94 mp, iar cealalta in zona dormitorului numarul trei, avand 2,12 mp. Toate incaperile (cu exceptia lojelor, evident) erau decomandate de holul, care era in forma literei „L”.

In urma lucrarilor de reamenajare, structura apartamentului a fost modificata substantial. Practic, aceasta a fost desfiintata in totalitate la inceputul lucrarilor, fiind dupa aceea refacuta conform noilor planuri. Acestea au prevazut pastrarea aceluiasi numar de incaperi principale. Cu alte cuvinte, la final, locuinta avea tot trei dormitoare, o zona de zi, bucatarie si doua bai, doar ca, toate aveau o cu totul alta structura, iar unele dintre ele se regaseau in alte zone ale locuintei.

Pentru a se putea pune in aplicare planurile de reamenajare, a fost necesara demolarea tuturor peretilor interiori, mai putin a celui care separa vestibulul de bucatarie. Mentionam ca niciunul din acesti pereti nu faceau parte din structura de rezistenta a imobilului si ca lucrarile au inceput numai dupa ce au fost obtinute autorizatiile necesare.

Dupa inlaturarea molozului, s-a trecut la o a doua etapa a renovarii, si aceasta la fel de radicala. Aceasta a vizat refacerea completa a pardoselii. In stadiul initial, ea era formata din mai multe straturi: planseu, un strat din caramizi BCA, un strat de sapa (ultimele doua masurau impreuna 20 cm) peste care era lipit linoleum. Au fost eliminate toate straturile pana la suprafata din beton a planseului, dupa care a inceput refacerea pardoselii. Pentru aceasta s-a turnat mai intai un strat de nisip cu o grosime de 2 cm.

Dupa ce nisipul a fost atent nivelat, a fost montat al doilea strat izolator format din placi de polistiren extrudat cu o grosime de 3 cm. In aceasta etapa a lucrarilor a fost realizata si instalatia de incalzire. Deoarece traseele conductelor de tur si retur (de la centrala termica de apartament spre calorifere) au fost preferate prin pardoseala, a trebuit ca tevile sa fie montate in aceasta etapa. Au fost folosite conducte izolate din cupru, iar pentru montajul lor au fost decupate placile din plistiren in asa fel ca tevile sa fie pozitionate pe stratul de nisip.

Refacerea pardoselii a continuat cu turnarea sapei. Si aceasta operatie a necesitat o atentie deosebita din cauza diferentei de nivel in ansamblul apartamentului. Daca luam in considerare (ca repere) punctele cele mai indepartate, situate in extremitatile celei mai lungi diagonale, atunci putem spune ca intre acestea exista o diferenta de nivel de 4,5 cm. Aceasta a condus la o sapa cu grosimi diferite, de la 4,5 cm la 8,5 cm.

Dupa uscarea sapei, s-a putut trece la construirea noii compartimentari a apartamentului. Zona de acces in locuinta a ramas deschisa si deci, in acest loc nu a mai fost ridicat nici un perete. Bucataria a fost amenajata in fostul ei spatiu, profitandu-se de utilitatile care se gaseau deja aici. In acelasi spatiu comun, rezultat in urma unirii holului cu cel de-al treilea dormitor si cu loja din zona acestuia (la care s-a adaugat bucataria) a fost amenajata zona de zi.

sursa: http://www.casamea.ro/bricolaj/dupa-buget/intreaga-casa/renovare-intr-un-apartament-de-patru-camere-5424